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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoTRICHEZ, D.; BERGMANN, J. C.; GARCIA, L. C.; JUNGMANN, L. How many bioethanol generations can we have? In: TREICHEL, H.; ALVES JÚNIOR, S. L.; FONGARO, G.; MÜLLER, C. Ethanol as a green alternative fuel: insight and perspectives. Hauppauge, NY: Nova Science Publishers, 2019. cap. 2. p . 21-57.

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2.Imagem marcado/desmarcadoTRICHEZ, D.; STEIDORFF, A. S.; SOARES, C. E. V. F.; FORMIGHIERI, E. F.; ALMEIDA, J. R. M. de. Physiological and comparative genomic analysis of new isolated yeasts Spathaspora sp. JA1 and Meyerozyma caribbica JA9 reveal insights into xylitol production. FEMS Yeast Research, v. 19, 2019. 15 p.

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3.Imagem marcado/desmarcadoTRICHEZ, D.; PORTO, B. N.; PACHECO, T. F.; GONCALVES, S. B.; FORMIGHIERI, E. F.; ALMEIDA, J. R. M. de. Physiological and genetic characterization of new Brazilian yeasts for fuels and chemicals production from renewable resources. In: SYMPOSIUM ON THE CHEMISTRY, BIOLOGY AND APPLICATION OF LYTIC POLYSACCHARIDE MONOOXYGENASES, 2016, Copenhagen, Denmark. [Proceedings ...]. Hellerup: Novo Nordisk Fonden, 2016. Não paginado. Resumo nº S10B-1 (P-200).

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4.Imagem marcado/desmarcadoMORAIS JÚNIOR, W. G. de; PACHECO, T. F.; TRICHEZ, D.; ALMEIDA, J. R. M. de; GONCALVES, S. B. Seleção e identificação de nova linhagem de levedura não-Saccharomyces tolerante ao hidrolisado lignocelulósico de cana-de-açúcar para produção de xilitol. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 5., 2018, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2018. p. 27.

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5.Imagem marcado/desmarcadoBERGMANN, J. C.; TRICHEZ, D.; SALLET, L. P.; SILVA, F. C. de P.; ALMEIDA, J. R. M. de. Technological advancements in 1G ethanol production and recovery of by-products based on the biorefinery concept. In: CHANDEL, A. K.; SILVEIRA, M. H. L. Advances in sugarcane biorefinery: technologies, commercialization, policy issues and paradigm shift for bioethanol and by-products. Amsterdam: Elsevier, 2018. P. 73-95. Capítulo 4.

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6.Imagem marcado/desmarcadoTRICHEZ, D.; STEINDORFF, A. S.; SOARES, C. E. V. F.; FORMIGHIERI, E. F.; ALMEIDA, J. R. M. de. Xylitol production: physiological and genetic characterization of new yeast strains. In: SYMPOSIUM ON BIOTECHNOLOGY FOR FUELS AND CHEMICALS, 2017, 39., San Francisco, US. [Proceedings ...]. Fairfax: Society for Industrial Microbiology and Biotechnology, 2017. Não paginado.

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7.Imagem marcado/desmarcadoMOARAIS JUNIOR, W. G.; PACHECO, T. F.; TRICHEZ, D.; ALMEIDA, J. R. M. de; GONCALVES, S. B. Xylitol production on sugarcane biomass hydrolysate by newly identified Candida tropicalis JA2 strain. Yeast,V. 23, P. 349-361, 2019.

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8.Imagem marcado/desmarcadoTRICHEZ, D.; STEINDORFF, A. S.; MORAIS JÚNIOR, W. G. de; VILELA, N.; BERGMANN, J. C.; FORMIGHIERI, E. F.; GONCALVES, S. B.; ALMEIDA, J. R. M. de. Identification of traits to improve co-assimilation of glucose and xylose by adaptive evolution of Spathaspora passalidarum and Scheffersomyces stipitis yeasts. Applied Microbiology and Biotechnology, n. 107, p. 1143?1157, Feb. 2023.

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9.Imagem marcado/desmarcadoTRICHEZ, D.; CARNEIRO, C. V. G. C.; SOARES, C. E. V. F.; STEINDORFF, A. S.; FORMIGHIERI, E. F.; ALMEIDA, J. R. M. de. Biodiversity bioprospecting for xylitol production: selection, physiological and genetic characterization of new yeast strains. In: INTERNATIONAL SPECIALISED SYMPOSIUM ON YEAST - ISSY, 33., 2017, Cork, Ireland. [Proceedings ...]. [S.l]: International Commission on Yeasts, 2017. Não paginado.

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10.Imagem marcado/desmarcadoSERRA, L. A.; TRICHEZ, D.; CARNEIRO, C. V. G. C.; FERREIRA, L. M. M.; FRANCO, P. F.; ALMEIDA, J. R. M. de. Microbial production of biobased chemicals: improvements and challenges. In: CHANDEL, A. K. Lignocellulose bioconversion through white biotechnology. Boston: John Wiley & Sons, 2023. 136-176

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11.Imagem marcado/desmarcadoTORRES, N. A. M.; ANDRADE, T. M. G. de; SOUSA, T. D. de; DUARTE-BRANDÃO, L. T.; NAKAI, D. K.; TRICHEZ, D.; CARNEIRO, C. V. G. C.; REIS, V. C. B.; ALMEIDA, J. R. M. de. Engenharia metabólica para a produção de etileno glicol por Komagataella phaffii a partir de hidrolisados de biomassa. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 7., 2023, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF : Embrapa, 2023. p. 24.

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12.Imagem marcado/desmarcadoCARNEIRO, C. V. G. C.; SERRA, L. A.; PACHECO, T. F.; FERREIRA, L. M. M.; DUARTE, L. T.; FREITAS, M. N. de M.; TRICHEZ, D.; ALMEIDA, J. R. M. de. Advances in Komagataella phaffii Engineering for the Production of Renewable Chemicals and Proteins Fermentation, v. 8, n. 575, p. 2-37, 2022.

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13.Imagem marcado/desmarcadoRAMOS, T. G. S.; JUSTEN, F.; CARNEIRO, C. V. G. C.; HONORATO, V. M.; FRANCO, P. F.; VIEIRA, F. S.; TRICHEZ, D.; RODRIGUES, C. M.; ALMEIDA, J. R. M. de. Xylonic acid production by recombinant Komagataella phaffii strains engineered with newly identified xylose dehydrogenases. Bioresource Technology Reports, v. 16, 100825, Dec. 2021. 6 p. PDF: il.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  18/01/2023
Data da última atualização:  26/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  TRICHEZ, D.; STEINDORFF, A. S.; MORAIS JÚNIOR, W. G. de; VILELA, N.; BERGMANN, J. C.; FORMIGHIERI, E. F.; GONCALVES, S. B.; ALMEIDA, J. R. M. de.
Afiliação:  DÉBORA TRICHEZ, CNPAE; ANDREI S. STEINDORFF, CNPAE/ US DOE JOINT GENOME INSTITUTE; WILSON G. DE MORAIS JÚNIOR, CNPAE/ MILHOUSE INTERNATIONAL PTY; NATHÁLIA VILELA, CNPAE; JESSICA CARVALHO BERGMANN; EDUARDO FERNANDES FORMIGHIERI, CNPAE; SILVIA BELEM GONCALVES, CNPAE; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE.
Título:  Identification of traits to improve co-assimilation of glucose and xylose by adaptive evolution of Spathaspora passalidarum and Scheffersomyces stipitis yeasts.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Applied Microbiology and Biotechnology, n. 107, p. 1143?1157, Feb. 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s00253-023-12362-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Lignocellulosic biomass is a renewable raw material for producing several high-value-added chemicals and fuels. In general, xylose and glucose are the major sugars in biomass hydrolysates, and their efficient utilization by microorganisms is critical for an economical production process. Yeasts capable of co-consuming mixed sugars might lead to higher yields and productivities in industrial fermentation processes. Herein, we performed adaptive evolution assays with two xylose-fermenting yeasts, Spathaspora passalidarum and Scheffersomyces stipitis, to obtain derived clones with improved capabilities of glucose and xylose co-consumption. Adapted strains were obtained after successive growth selection using xylose and the non-metabolized glucose analog 2-deoxy-D-glucose as a selective pressure. The co-fermentation capacity of evolved and parental strains was evaluated on xylose-glucose mixtures. Our results revealed an improved co-assimilation capability by the evolved strains; however, xylose and glucose consumption were observed at slower rates than the parental yeasts. Genome resequencing of the evolved strains revealed genes affected by non-synonymous variants that might be involved with the co-consumption phenotype, including the HXT2.4 gene that encodes a putative glucose transporter in Sp. passalidarum. Expression of this mutant HXT2.4 in Saccharomyces cerevisiae improved the cells? co-assimilation of glucose and xylose. Therefore, our results demonstrated the successfu... Mostrar Tudo
Thesaurus NAL:  Fermentation; Glucose; Sugar products.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAE4167 - 1UPCAP - DD
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